6/11/12

Λεβητες πελλετ με δοχειο αδρανειας


Οι λέβητες πέλλετ σε συνδυασμό με δοχείο αδρανείας προσφέρουν αυξημένη ευελιξία και έλεγχο όταν χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με ένα τυπικό σύστημα θέρμανσης.

Καυστήρας Πέλλετ με δοχείο αδρανείας

Πράγματι οι καυστήρες πέλλετ με δοχείο αδρανείας μπορούν να προγραμματιστούν και να λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο όπως ο παραδοσιακός καυστήρας πετρελαίου ή φυσικού αερίου για χρήση κεντρικής θέρμανσης. Έχουν μεγάλη θερμική απόδοση (4.800 kcal/h·kg) δηλαδή 2 kg pellet αντιστοιχούν περίπου σε 1 lit πετρελαίου. Η σημερινή τιμή ενός τόνου (1000 κιλά) πέλλετ είναι περίπου 285 ευρώ και 1000 λίτρων πετρελαίου θέρμανσης 1400 ευρώ. Άρα το κόστος για 2 κιλά πέλλετ είναι 0,57 ευρώ και 1 λίτρου πετρελαίου είναι 1,40 ευρώ. Εύκολα μπορείτε να καταλάβετε την οικονομία που προσφέρει ένας καυστήρας πέλλετ συγκρινόμενος με έναν καυστήρα πετρελαίου.


Λέβητας πέλλετ
Συνήθως, ένας λέβητας πέλλετ επικοινωνεί μέσω μιάς χοάνης με τον χώρο αποθήκευσης του στερεού καυσίμου pellet, όπως ακριβώς επικοινωνεί και ο λέβητας πετρελαίου με τη δεξαμενή αποθήκευσης του πετρελαίου.

Μεταφορά του πέλλετ προς καύση

Το καύσιμο (πέλλετ ξύλου) μεταφέρεται από την αποθήκη προς τον καυστήρα μέσω μίας χοάνης-αγωγού που στο εσωτερικό της στρέφεται ένας ατέρμων άξονας ο οποίος προωθεί το πέλλετ όταν λάβει εντολή από τον αισθητήρα θερμότητας (ότι χρειάζεται καύσιμο). Όταν ο καυστήρας πέλλετ έχει μελετηθεί και υπολογιστεί σωστά, τότε μπορεί να αποδώσει από δύο ημέρες και μέχρι δύο εβδομάδες εξοικονόμηση καυσίμων και ωρών λειτουργίας μέσα σε ένα μήνα.

Υδραυλικές συνδέσεις λέβητα πέλλετ
Αν σε αυτό το σύστημα θέρμανσης με λέβητα πέλλετ παρεμβληθεί και ένα δοχείο αδρανείας, τότε μπορούμε να επιτύχουμε ακόμα μεγαλύτερη οικονομία.

Τι είναι το δοχείο αδρανείας (μπαφερ τανκ) και πώς λειτουργεί;
Ουσιαστικά πρόκειται για μία δεξαμενή αποθήκευσης ζεστού νερού με πολύ καλή θερμομόνωση πολυουρεθάνης. Όταν ο καυστήρας πέλλετ παράγει θερμότητα, υπάρχει ένα ποσοστό θερμότητας το οποίο σπαταλάται και χάνεται. Αν αυτή τη θερμότητα (εν προκειμένω ζεστό νερό 90° C) την αποθηκεύσουμε σε ένα δοχείο αδρανείας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το ζεστό νερό και μέσω του κυκλοφορητή να το κυκλοφορήσουμε στα σώματα του καλοριφέρ. Έχει υπολογιστεί ότι για κάθε κύκλο που κάνει το ζεστό αυτό νερό υπάρχει μία μείωση της θερμοκρασίας κατά 18° C - δηλαδή όταν θα επιστρέψει στο δοχείο αδρανείας θα είναι στους 72° C. Συγχρόνως βέβαια το υπάρχον νερό μέσα στο δοχείο αδρανείας έχει αποθηκευμένο ζεστό νερό θερμοκρασίας περίπου 80° C. Αναλόγως με το πού έχουμε ρυθμίσει τον θερμοστάτη (π.χ. 22° C) ο κυκλοφορητής θα στείλει άλλη μία φορά το ζεστό νερό του δοχείου αδρανείας στα σώματα του καλοριφέρ, κ.ο.κ. Με τον τρόπο αυτό, εκμεταλλευόμαστε το ζεστό νερό που έχουμε αποθηκεύσει στο δοχείο αδρανείας και δεν κάνουμε χρήση του λέβητα πέλλετ. Είναι σαφές ότι προκύπτει πολύ μεγάλη οικονομία καυσίμου (πέλλετ) και ωρών λειτουργίας του καυστήρα.

Δοχεία αδρανείας ASSOS BOILERS
Το μέγεθος (χωρητικότητα) του δοχείου αδρανείας που θα χρειαστείτε, εξαρτάται καθαρά από τα KW του λέβητα που έχετε. Ενδεικτικά, για κάθε KW του λέβητα, χρειάζονται 25 λίτρα δεξαμενής. Δηλαδή για ένα λέβητα 35 KW (που καλύπτει 250 m2) θα χρειαστείτε 35 Χ 25 = 875 λίτρα δοχείο αδρανείας.
Επιπλέον στα δοχεία αδρανείας μπορούν να προσαρμοστούν μέχρι και 5 ηλεκτρικές αντιστάσεις θερμότητας των 9 KW (κατόπιν παραγγελίας), ώστε να μπορεί να λειτουργήσει και αυτόνομα για θέρμανση του νερού για το καλοριφέρ.

Η ASSOS BOILERS παράγει δοχεία αδρανείας από 150 έως 1000 λίτρα.

ASSOS BOILERS

Όλα τα δοχεία αδρανείας διαθέτουν παροχές μεγάλης διατομής (1" & 1½"), καθιστώντας τα ιδανικά για σύνδεση με πολλών ειδών πηγές θερμότητας, όπως λέβητες πέλλετ, ξυλολέβητες, αντλίες θερμότητας, λέβητες πυρόλυσης, λέβητες πετρελαίου ή αερίου, ηλεκτρικοί λέβητες ιόντων, ενεργειακά τζάκια, ηλιακοί συλλέκτες.

Επικοινωνείστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες, θα χαρούμε να συζητήσουμε μαζί σας οποιαδήποτε απαίτηση μπορεί να έχετε. Είμαστε επίσης υπερήφανοι για τη γνώση και την εμπειρία μας που πηγάζει από την πολυετή παρουσία μας στη βιομηχανία θέρμανσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου