4/2/12

Δοχειο Αδρανειας (μπαφερ)

ΔΟΧΕΙΑ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ - Τρόπος λειτουργίας


Με τον όρο δοχείο αδρανείας (μπάφερ) εννοούμε δεξαμενές αποθήκευσης νερού (ζεστού ή ψυχρού).

1. Αποθήκευση ζεστού νερού θέρμανσης (για καλοριφέρ ή ενδοδαπέδια θέρμανση) ή ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ)

Το δοχείο αδρανείας συνδέεται εν σειρά με τον λέβητα (είτε αυτός είναι λέβητας πετρελαίου, φυσικού αερίου, λέβητας πέλλετ - βιομάζας, ξυλολέβητας ή λέβητας πυρόλυσης, αντλία θερμότητας, ηλεκτρικός λέβητας ιόντων, ενεργειακό τζάκι) ή και με τον ηλιακό συλλέκτη.
Πρόκειται για μία δεξαμενή νερού με πολύ καλή θερμομόνωση, ώστε να διατηρείται επί πολύ χρόνο η υψηλή θερμοκρασία του νερού. Ο σκοπός του δοχείου αδρανείας είναι να αποθηκεύει επιπλέον ζεστό νερό από αυτό που παράγεται από την λειτουργία οποιουδήποτε τύπου λέβητα (ή του ηλιακού συλλέκτη) και να μας τροφοδοτεί με ζεστό νερό όταν παύει η λειτουργία του λέβητα ή όταν δύει ο ήλιος και σταματούν να παράγουν ζεστό νερό οι ηλιακοί συλλέκτες.
Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα λέβητα ο οποίος λειτουργεί από τις 6 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ. Αυτές τις 4 ώρες λειτουργίας του παράγει ζεστό νερό υψηλής θερμοκρασίας, το οποίο μεταφέρεται στα σώματα του καλοριφέρ ή στο ενδοδαπέδιο σύστημα θέρμανσης μέσω του κυκλοφορητή, προσφέροντας έτσι θέρμανση του χώρου. Όλες αυτές τις ώρες λειτουργίας του λέβητα, αποθηκεύεται ζεστό νερό και στο δοχείο αδρανείας. Όταν σταματήσει η λειτουργία του λέβητα, ο κυκλοφορητής αρχίζει πλέον και μεταφέρει αυτό το νερό που είχε αποθηκευτεί στο δοχείο αδρανείας, στα σώματα του καλοριφέρ ή στο ενδοδαπέδιο σύστημα θέρμανσης, προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο, για αρκετές ώρες ακόμα, δωρεάν θέρμανση.
Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουμε οικονομία ενέργειας και χρημάτων, αφού χρησιμοποιούμε το ζεστό νερό που είχε αποθηκευτεί στο δοχείο αδρανείας (BUFFER) και δεν χρειάζεται να λειτουργεί ο λέβητας για να έχουμε ζεστό νερό στα σώματα του καλοριφέρ ή στο ενδοδαπέδιο σύστημα. Το ίδιο ισχύει και για το ζεστό νερό χρήσης (ΖΝΧ), αν χρησιμοποιούμε δοχείο αδρανείας τύπου BUFFER 1, το οποίο είναι συνδεδεμένο και με τους ηλιακούς συλλέκτες, ή αν χρησιμοποιούμε δοχείο αδρανείας τύπου BUFFER 1 INOX με ανοξείδωτο εναλλάκτη ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ), ή δοχείο αδρανείας τύπου TIT (tank in tank) “δοχείο εντός δοχείου”.

2. Αποθήκευση ψυχρού νερού
Τα δοχεία αδρανείας λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο και ως δεξαμενές για αποθήκευση κρύου νερού (αντί για ζεστού). Η μόνη διαφορά είναι ότι αντί να συνδέεται με λέβητα ή ηλιακούς συλλέκτες, συνδέεται εν σειρά σε ψύκτες νερού. Και στην περίπτωση αυτή επιτυγχάνουμε οικονομία ενέργειας και χρημάτων, καθότι όταν το μοτέρ του ψυκτικού μηχανήματος σταματήσει να λειτουργεί, ο κυκλοφορητής συνεχίζει και μεταφέρει το ψυχρό νερό που είχε αποθηκευτεί στο δοχείο αδρανείας.

Τα δοχεία αδρανείας διαθέτουν πολλές "εισαγωγές-εξαγωγές" (1" & 1½"). Ανάλογα με τις ανάγκες σας, επιλέγετε τον κατάλληλο τύπο δοχείου αδρανείας, το οποίο όπως είπαμε και πιό πάνω, μπορεί να συνδεθεί με όλους τους τύπους πηγών θερμότητας (λέβητες πετρελαίου ή αερίου, αντλίες θερμότητας, ξυλολέβητες (λέβητες πυρόλυσης), λέβητες πέλλετ - βιομάζας, ηλεκτρικοί λέβητες ιόντων, ενεργειακά τζάκια, ηλιακοί συλλέκτες). 

ASSOS BOILERS



Η Assos Boilers παράγει αναβαθμισμένα ποιοτικά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, όπως δοχεία αδρανείας, μπόιλερ ηλιακού θερμοσίφωνα, μπόιλερ λεβητοστασίου, ηλεκτρομπόιλερ, ηλιακοι θερμοσιφωνες και οι ηλιακοί συλλέκτες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου